Ikke vær en fare i trafikken

Det er mange lover som regulerer hva vi får lov til og hvordan vi skal oppføre oss i trafikken. Det er også forskrifter for kjøretøyene og dekkene vi må overholde. Alle disse er ment å gjøre oss tryggere i trafikken og at kjøretøyene vi kjører er trygge og at vi bruker alle sikkerhetsfunksjonene.

Trafikkforskrifter indikerer topphastighetene som vi har lov til å kjøre, for å sikre at vi kan klare oss trygt og stoppe innenfor visse avstander. Det er forskrifter for passasjeroverganger at vi ikke har lov til å passere andre biler i nærheten av dem, eller parkere i nærheten av dem. Hele målet er å gjøre veiene tryggere, for å redusere antall ulykker som skjer. Veier som har mye ulykker vil ofte ha begrensninger i passerende biler og linjemarkeringer som regulerer hva som er tillatt.

Bilene har nå obligatorisk bruk av sikkerhetsbelter og bruk av kollisjonsputer, ettersom de har sett å forbedre sikkerheten betydelig. Også bruk av vinterdekk i vintersesongen er regulert og minste tillatte mønsterdybde. Alle disse er rettet mot å øke sikkerheten, bilen må også bestå en kjøreegenskapsprøve, og sikre at bilen er i god stand og trygg å kjøre. Uten å bestå denne testen har du ikke lov til å kjøre bilen.

Riktig vedlikehold av bilen og å følge bilens servicehåndbok skal være det minste mengde bilservice du legger i bilen, bør du helst gjøre enda mer. Å bruke bilbelte og ikke kjøre over fartsgrensen er også ting du bør følge.

For dekkene trenger du virkelig å forsikre deg om at de er i god stand, ha tilstrekkelig mønsterdybde og at du bytter til vinterdekk før vinteren kommer, slik at du får tilstrekkelig grep og kontroll for sikker kjøring. Selv ting som ikke er obligatorisk er det fortsatt bra å sjekke, som å sjekke at dekkene har riktig dekktrykk. Lavt trykk er dårlig for dekkene, da det kan skade kadaveret og det vil føre til varmeoppbygging. Dette fører til at dekkene slites raskere. Lavt dekktrykk fører også til høyere rullemotstand som har en negativ innvirkning på drivstofforbruket.

For mer informasjon om bilservice og vedlikehold, besøk: https://vianor.no/