Når skal jeg bytte til vinterdekk?

Dette høres ut som et ganske enkelt spørsmål, men siden du ser at så mange blir overrasket over vinterværet og de fortsatt har sommerdekkene montert på bilen sin. Dette beviser at det enten er vanskelig å planlegge eller å forutsi tidspunktet for dekkskifte. Tiden for å endre er selvfølgelig like før du har vinterforhold. Vinterforhold involverer ikke bare snø eller is, det inkluderer også minusgrader. Det de fleste ikke er klar over er at vinterdekk overgår sommerdekkene så snart du har minusgrader.

Sommerdekk klarer seg dårlig under vinterforhold, ettersom de ikke er designet for disse forholdene. Gummiblandingen som brukes til sommerdekk blir hard når temperaturen synker. Når du har et hardt dekk kontra et mykt dekk, påvirker det friksjonen og dermed grepet negativt. Dette vil gjøre det vanskelig å få tilstrekkelig grep i kalde temperaturer og gi deg tilstrekkelig bremseavstand. Dette er grunnen til at du trenger vinterdekk allerede når vintertemperaturene kommer. Å vente på snøen er farlig nok, og du vil sannsynligvis også gå glipp av det, da snøen har en tendens til å komme ganske uanmeldt.

Det er bedre å endre enten basert på måneden når snø vanligvis kommer, eller bare basert på når temperaturen. Temperaturen har en tendens til å være mer presis og enklere å spore og overvåke. Dette vil gjøre det lettere å forutsi og sørge for at du har vinterdekkene på bilen din før snøen kommer. Avhengig av hvilke dekk du har, kan piggdekk eller piggfrie dekk også påvirke når du skal bytte, da piggdekkene har noen begrensninger for når de tidligst kan monteres og fra hvilken dato de må tas av og erstattes av sommerdekk .

Hvis du har piggdekk og planlegger å kjøre til et annet land, er det viktig å sjekke hva regelverket er i det landet. Tyskland tillater for eksempel piggfrie dekk, og du kan risikere en heftig bot og bli tvunget til å erstatte dem med piggfrie dekk før du får fortsette. Så hvis du planlegger å kjøre, er det bedre å bytte før turen til piggfrie dekk, noe som kan være godt nok av et dekk også der du bor. De er ikke så gode som pigg på is, men ellers like gode.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: https://vianor.no/