Få fakta rett før du kjøper nye dekk

Det er mange dekkfakta der ute som det er godt å vite før du kjøper et nytt sett med dekk. Dette er uansett om du ser etter å kjøpe sommerdekk eller vinterdekk. I dag finner du de fleste fakta om hva som helst på Internett; den eneste utfordringen er at det er så mye informasjon der, så du må være ganske presis på hvilke fakta du leter etter. Noen av fakta er gode å vite, mens noen av dem er veldig viktige å vite.

Et viktig dekkfakta er om viktigheten av dekk. Dekk gir kjøretøyets grep og gjør det mulig for bilen å oversette ytelsen til faktisk veioppførsel. For dette formålet trenger du dekk som er best rustet til å gjøre dette. Du må også sørge for at du har de beste dekkene som effektivt kan møte utfordringene i været. Dette krever vinterdekk i vintersesongen og sommerdekk i sommersesongen. Dette er ikke bare et faktum, men det er også et lovkrav. I perioden desember til slutten av mars er hovedperioden der vinterdekk er obligatoriske. I Finland håndheves denne utvidelsen fra 2020, Norge har ikke noe lovverk for tidsperioden da du må montere vinterdekk. I Norge er det opp til sjåføren å sørge for at bilen er utstyrt med riktige dekk.

For vinterdekk må dekkene ha de vintergodkjente symbolene, som er et fjelltopp med et snøeflinge inni seg. Dette sikrer at dekkene har oppfylt kravene som trengs i visse tester for å sikre tilstrekkelig sikkerhet under kjøring. Hvis du har disse dekkene på bilen og at du har tilstrekkelig mønsterdybde, er du ok å kjøre. Du kan velge mellom piggdekk og piggfrie dekk. Piggdekkene har noen datobegrensninger for når de kan brukes, disse vil være litt lengre enn perioden der vinterdekkene er obligatoriske. Dette er for å gi deg tid til å montere dekkene litt før vinteren kommer og kan holde dem på etter at vinterværet har blitt til vårvær. Ved å kjenne til fakta er du bedre rustet til å ta riktige dekkbeslutninger.

For mer informasjon om dekkfakta, besøk: https://vianor.no/