Beste timing for et dekkskifte

Når du skal bytte dekk mellom sommer- og vinterdekk, er nesten en kunst når det gjelder å få datoen riktig. Det er godt å vite at det alltid er bedre å skifte for tidlig kontra for sent. Årsaken er at sommerdekkene er farlige å kjøre med når temperaturen synker under null. Når temperaturen synker, vil noen av nøkkelegenskapene avta, og siden dekket ikke er optimalisert for minus grader, vil gummiblandingen bli hard. Et hardt dekk vil ikke kunne gi deg nødvendig trekkraft og grep når du kjører. Du trenger at dekket skal være mykt, slik at gummien blir presset inn i hulrommene i veibanen og på den måten skaper høy friksjon.

Du ønsker fortsatt ikke å bytte dekk for tidlig, da slitasjen vil være høyere hvis du kjører med vinterdekk i varme temperaturer. For piggdekk er det også lover som regulerer datoene fra når du tidligst kan ha piggdekk. For piggfrie dekk er det ingen tidligste dato. Det er riktignok datoer som indikerer fra hvilken dato du må ha vinterdekk på bilen din, hvor du ikke har lov til å kjøre uten vinterdekk.

Saken er at du ikke ønsker å risikere et raskt værskifte og bli fanget på feil side, ha gale dekk og også i siste øyeblikk bytte dekkverksted er alltid overarbeidet med lange køer. Så du er alltid bedre å skifte litt tidligere, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å risikere at livet ditt prøver å kjøre på jobb eller til og med til verksted for å få byttet dekk.

Som du kan forestille deg, er kjøring under vinterforhold med gale dekk som ikke gir deg tilstrekkelig grep og kontroll forbundet med stor fare. Det er alltid bedre å legge igjen bilen enn å prøve å kjøre. Det er ikke bare deg selv og personene i bilen du trenger å bekymre deg for; det er alle andre i trafikken som ikke endret seg i tid og bidro til å skape kaos i trafikken. Det kan lett skje at en annen bil eller en stor lastebil smeller inn i bilen din, siden de ikke klarer å stoppe kjøretøyet i korsning, der det kan bli veldig glatt.

For mer informasjon om bytte til vinterdekk, besøk: https://vianor.no/