Husk de juridiske kravene når du bytter dekk

Det er ikke bare været som du må følge når du må bestemme når du skal bytte fra vinter til sommerdekk. Det er også lovlige begrensninger som du må adlyde. Først og fremst må du ha vinterdekk montert på kjøretøyet fra begynnelsen av desember. Så hvis du har piggdekk, kan du ikke ha dem på etter den første mandag etter påske.

Som sikkerhet bør prioriteres, og det er ikke trygt å kjøre med sommerdekk hvis det er vinterforhold, bør du nok vente så lenge som mulig for å sikre at vinteren ikke kommer tilbake til en annen stavning. Jo mer avhengig du er av bilen din, desto lengre bør du vente på å bytte. Kjøring med vinterdekk under varmt vær øker dekkslitet, så det er ikke tilrådelig å gjøre det for lenge, men lenge nok til å sikre din sikkerhet. Hvis du absolutt trenger bil på daglig basis, er det fornuftig å vente til du kan være nesten sikker på at vinterværet ikke kommer tilbake, mens hvis du er ok å hoppe med bilen i noen dager hvis det skulle være noen vinter Været dukker opp, du kan endre litt tidligere.

Pass på at sommerdekkene du vil montere, har mer enn 4 mm mønsterdybden, og at de er i god stand uten kutt eller synlige skader. Hvis mønsterdybden er 4 mm, kan du også kjøpe et nytt sett med dekk med en gang. Sikkerheten er sterkt påvirket når du går under 4 mm. Du er mer sannsynlig å ha aquaplaning når det er når, hvilket er tap av kontroll over kjøretøyet ditt, som kan være veldig farlig. Din bremselengde er økt, noe som gjør ulykker mer sannsynlig, og du kan lettere glide når du svinger, da grepet ikke er så bra.

Ingen av oss ønsker å bryte loven, så det er viktig å følge regelverket. Også hvis du er i en ulykke, og du har sommerdekk når du trenger vinterdekk, har du kanskje også problemer med forsikringen din.

For mer informasjon om juridiske krav og bytte av dekk, besøk: https://vianor.no/