Slik kjøper du den riktige støtdemperen

Når du kjøper et kjøretøy, må du gjøre alt for å sikre at det holdes i god stand slik at sikkerheten til kjøretøyet og passasjerene opprettholdes. En av tingene du bør gjøre, er å sikre at kjøretøyets støtdempere virker som de skal. Å ha et kjøretøy med støtdempere som ikke fungerer tilstrekkelig, kan føre til ubehagelig kjøring, tap av kontroll når du kjører, og til slutt kjøretøyskader. Du må reparere eller erstatte støtdemperne når de begynner å vise tegn på slitasje.

Det er mange typer støtdempere på markedet, som du kan velge for kjøretøyet ditt. Alle gjør det samme arbeid under samme prinsipp som demper støt fra humpete veier ved å absorbere kinetisk energi i fjærer, olje eller luft som støtdemperen inneholder. De tre vanligste typene støtdempere du kan velge mellom, nemlig spiralfjær over støtdemper, pneumatisk støtdemper og gassladet støtdemper. Du er hindret fra å blande og tilpasse støtdempertyper, noe som kan påvirke bilens ytelse negativt.

Hvis du planlegger å kjøpe bil for første gang, er det viktig at du vet når du må skifte støtdempere. Forventet levetid for støtdempere er basert på en rekke forhold, inkludert kjørestilen og typen veier du kjører på. Du kan teste tilstanden til støtdemperne til kjøretøyet ved å finne en bortgjemt parkeringsplass eller oppkjørsel og kjøre med en fart på 16 km/t før du trår inn bremsepedalen. Hvis bilen gynger etter å ha stoppet helt, er det en indikator på at du må skifte støtdempere.

Du kan også inspisere støtdemperne for å finne riktig tidspunkt for skifte, ved å se etter oljelekkasje eller bulker i demperrørene. Mens en liten oljefilm på undersiden av støtdemperen er ganske vanlig, betyr mye olje at støtdemperne ikke fungerer som de burde. Når du inspiserer støtdemperne, må du huske å undersøke om monteringsbøssingene er slitt og om monteringsboltene er løse. Hvis støtdemperne er utslitt, må du sørge for å få dem skiftet. Hvis du ikke skifter dem, kan det hende at kjøretøyets fjæring blir skadet, noe som vil redusere bremsens effektivitet.

Du finner flere tips om hvordan du kjøper støtdemper for kjøretøyet, vår
nettside i dag på https://vianor.no/.